از ۱۳۴ کشور مورد بررسی تنها هفت کشور دارای استاندارد سازمان جهانی بهداشت هستند، این هفت کشور شامل استرالیا، استونی، فنلاند، گرانادا، ایسلند، موریس و نیوزیلند هستند که محدودیت سازمان بهداشت جهانی در مورد ذرات ریز معلق در هوا با (قطر کمتر از ۲.۵ میکرومتر) ناشی از دود خودروها، کامیونها و صنایع را رعایت میکنند.
ذرات جامد معلق در هوا با قطر کمتر از ۲.۵ میکرومتر ( PM2.5 ) استانداردی برای نوعی لکه میکروسکوپی دوده با عرضی کمتر از عرض یک موی انسان را شامل میشود که در صورت استنشاق میتواند منجر به مشکلات سلامتی و مرگهای بیشماری شود و عوارض جدی برای مردم به همراه دارد. استانداردی که تعداد زیادی از کشورهای جهان از داشتن آن ناتوان هستند. این نتایج بر اساس گزارش سازمان سوئیسی کیفیت هوا (آیکیوایر/IQair) بوده که دادههای بیش از سیصد هزار ایستگاه نظارتی در سراسر جهان را جمعآوری میکند.
آلودهترین کشورهای جهان
در حالی که هوای جهان به طور کلی نسبت به قرن گذشته بسیار تمیزتر است، اما هنوز مکان هایی با سطوح آلودگی بسیار خطرناک وجود دارند. بر این اساس پاکستان آلودهترین کشور جهان است که سطوح ریزذرات معلق آن بیش از ۱۴ برابر بالاتر از استاندارد است و هند، تاجیکستان و بورکینافاسو به ترتیب در رتبههای بعدی قرار دارند.
میزان این ذرات کوچک موجود در هوا که به ریهها آسیب میزند در بنگلادش در سال ۲۰۲۳ به ۷۹.۹۹ میکروگرم بر متر مکعب و در پاکستان به ۷۳.۷ میکروگرم رسید. این در حالیاست که سازمان جهانی بهداشت بیش از ۵ میکروگرم را توصیه نمیکند.
چاد، آلوده ترین کشور جهان در سال ۲۰۲۲، به دلیل مشکلات مربوط به دادهها از فهرست سال ۲۰۲۳ حذف شد. ایران و سودان نیز از فهرست ۲۰۲۳ خارج شدند.
ششمین گزارش سالانه آیکیوایر نشان میدهد که آلودهترین منطقه شهری جهان در سال گذشته، منطقه بگوسارای واقع در هند بوده است. کشور هند نیز چهار شهر آلوده جهان را در خود جای دادهاست. با این حال، بسیاری از کشورهای در حال توسعه، به ویژه کشورهای آفریقایی، فاقد سنجش کیفیت هوا هستند.